Vakjury

De vakjury

Dat we het serieus menen met ‘The Battle’, blijkt wel uit de spraakmakende namen van onze vakjury.

Teams zet je schrap, want je bordje wordt straks beoordeeld door niemand minder dan:

Dick Middelweerd

Dick Middelweerd wordt geroemd om zijn verrassende groentebereidingen.  Zijn restaurant De Treeswijkhoeve behoort tot de top 100 beste groenten restaurants ter wereld. De ingrediënten komen van ambachtelijke kwekers en zijn vaak van biologische herkomst.  

Dick maakt deel uit van de Slow Food Chefs Alliantie, een netwerk van koks die zich sterk maken voor good, clean en fair food. Ze werken met lokale en duurzame ingrediënten, gaan voor no-waste, bereiden van nose-to-tail en/of koesteren hun liefde voor producten uit de Ark van de Smaak. Authentiek regionale gewassen en rassen die tot ons culinair erfgoed behoren, gemaakt door kleinschalige producenten. Serve it to save it, is het idee.

 

 

Carla Kentgens

Na een gedegen opleiding in diverse toprestaurants in binnen en buitenland startte zij 30 jaar geleden haar kookschool waar zij voor vele ongekende avonden zorgt. Gert-Jan Droge schoof bij haar aan tafel om voor Glamourland bekende kokende Captains of Industry te filmen. Heddy Honingman, de beroemde regisseur van de documentaire ‘Forever’ filmde in de keuken van Carla een aflevering voor de serie: ‘Liefde gaat door de maag’.
Voor TV Brabant presenteerde zij diverse kookprogramma’s en ook NCRV en RTL bezochten haar diverse malen voor verschillende uitzendingen. Tegenwoordig is ze ook bekend als restaurant-recensent en schreef al bijna 150 recensies voor het Eindhovens Dagblad en het Brabants Dagblad.

Haar fantasie is ontembaar als het gaat om spijs en drank. Met haar lessen leert zij anderen een maaltijd plannen, voorbereiden en koken. En vooral dat een hoogstaande maaltijd niet moeilijk hoeft te zijn. Het verzinnen van prachtige recepten leverde een tiental succesvolle kookboeken op die lezen als een roman, waarvan er vier zelfs werden bekroond door de Gourmand World Cookbook Awards.

 

 

Martin Berkelmans

Slow Food Chef en Lid van Slow Food Alliantie en Dutch Cuisine. Eigenaar en chef-kok van restaurant Pollevie in Den Bosch, een restaurant waar lokale en seizoens-producten de hoofdrol spelen. Pollevie werd in 2017 uitgeroepen tot beste groenten restaurant van Nederland en staat dit jaar zelfs nummer 42 in de wereldranglijst voor beste groenterestaurants!

In aanvulling op de top 100 werd de groene restaurantgids samengesteld door groentekok Frank Fol (‘We’re Smart World’) in samenwerking met GaultMillau. De gids brengt mensen & bedrijven samen die gezond, ecologisch en duurzaam bezig zijn. De gids heeft een quotering van 1 tot 5 radijsjes. Pollevie kreeg de maximale score van 5 radijsjes! Om dat te vieren bedacht Pollevie een amuse van gefermenteerde radijs met daslookcrème en gepofte boekweit.

 

 

Bren Merkenhof

De relatief jonge Bren is een autodidact op het gebied van koken, en stroomde pas op zijn 22e binnen op de Cas Spijkers Academie. Zijn talent en gevoel voor koken werd al snel opgemerkt. Hij werkte vervolgens in de keukens van Bomenpark, Parkheuvel en de Treeswijkhoeve. En won in  2017 de Cas Spijkers Award.

Tegenwoordig bestiert hij de keuken van Bistro Louis in Oss, waar de klassiek Franse keuken een blijvende inspiratie blijkt voor authentieke, pure en smaakvolle gerechten. Het volgen van je hart en de passie voor koken, kunnen we van Bren leren en zal hij ook zeker meenemen in de beoordeling van onze koks studenten teams.

 

 

Dirk Bullens

Met Chefkok Dirk Bullens als vakjury, voegen we een frisse en kritische blik toe aan de beoordeling van de Fingerfoods. Als geen ander zal hij in staat zijn de gerechtjes te beoordelen op creativiteit. Met zijn team in het restaurant Doloris in Tilburg, is hij constant op zoek naar nieuwe en verrassende vertalingen van Street Food gerechtjes. Zijn inspiratie? De hele wereld! Zijn uitdaging? Hoe vertaal ik smaak in lokale ingrediënten, en hoe verpak ik zoveel smaak in kleine Street Food gerechten.
Dirk stond in de keuken van Sense in Den Bosch, Lenartz in Oisterwijk en de Kazerne in Oisterwijk. Restaurants die volgens het Dutch Cuisine filosofie, het liefst koken met lokale en producten uit het seizoen. Maar ook restaurants die het net een iets anders durven te doen in hun presentatie en smaakcombinaties en beleving. https://www.youtube.com/watch?v=Ngkm3klfeGQ