workshops en lezingen

Neem gratis deel aan de workshops, demonstraties en lezingen!

Chef koks en experts nemen je mee in hun wereld en delen hun verhaal over goed eten en de kwaliteit van voedsel.

Kijk hier voor het programma voor een dag vol inspiratie!

 

Lezingen/ masterclasses

Goed Eten: Filosofie van voeding en landbouw

Onze dominante voedselomgeving is niet goed voor natuur, dier, consument, boer en landschap. Michiel Korthals wil mensen aanzetten zich actief te bemoeien met goed eten. Gelukkig zijn er veel initiatieven gericht op eten dat gezond is, duurzaam, diervriendelijk, en vooral lekker. Goed eten behoort tot de hoogtepunten van je leven. Hoe kunnen we voedselvaardigheden ontwikkelen? Eetbare scholen, ziekenhuizen, wijken, met bessenstruiken, fruit- en notenbomen, groentetuinen, overal kan goed eten een enorme verbetering van levenskwaliteiten bewerkstelligen.

Michiel Korthals is emeritus hoogleraar Toegepaste Filosofie aan de Wageningen Universiteit als de de VU en de auteur van het boek Goed Eten. Filosofie van Voeding en Landbouw, uitgeverij van Tilt.

 

Het boek is trouwens te koop op onze boerenmarkt!

file:///C:/Users/Administrator/AppData/Local/Temp/Temp1_Perskit-Korthals%20(3).zip/Persbericht%20Korthals.pdf

 

 

 

Kijk door de ogen van Van Gogh ​naar het Brabants Culinair Erfgoed

Denk je aan Brabant, denk je aan Van Gogh en zijn typische weergave van het Brabants leven en -landschap. Wie kent niet de Aardappeleters of de Vrouw met de koffiemolen? Laten we eens terug gaan naar die tijd, de wereld van Van Gogh, en kijken hoe de keuken er in de 2e helft van de 19e eeuw uit zag; wat aten we, hoe gingen we met ons voedsel om, hoe werd het gemaakt, bewaard en verwerkt. En wat kunnen we ​van de mensen die Van Gogh tekende leren over duurzaamheid en hoe ​heeft deze kennis zich vertaald naar de onze huidige tijd? Welke gerechten, bereidingen en ingrediënten ​herinneren nog aan deze tijd?
In een inspirerende lezing over ons culinaire erfgoed vertelt Ineke Strouken je alles over onze Brabantse eet- en drink gewoontes aan de hand van werken van Van Gogh.


Ineke Strouken is misschien wel de grootste autoriteit in Nederland als het gaat om volkscultuur. Ze was meer dan 30 jaar direct​eur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed (eerder bekend als het Nederlands Centrum voor Volkscultuur) en hoofdredacteur van het tijdschrift Traditie​. Ze heeft veel onderzoek gedaan naar tradities en volkscultuur in Nederland en daarover ook veel gepubliceerd (zoals b.v. ‘Dit zijn wij’ (2009), ‘Dit vieren wij ‘(2017), ​Beschuit met muisjes en andere gebruiken rondom geboorte (2019). Met haar toegankelijke en heldere schrijfstijl, richt ze zich op een breed publiek, dat geïnteresseerd is in de eigen roots. Voor radio en televisie is ze een veel gevraagd deskundige. Ineke maakt zich verder sterk voor behoud Brabants landelijk erfgoed. Bezoek tijdens de markt zeker haar stand van ‘De Vier Quartieren’ , het museum voor volkscultuur in Oirschot.

www. inekestrouken.nl
http://www.museumdevierquartieren.nl/

 

Voedselbossen

Stel je eens voor dat je in een prachtig bos loopt: om je heen is alles groen, planten groeien op elk beschikbaar plekje. Je hoort vogels en een stromende beek. Zo’n bos zou eetbaar kunnen zijn als we het zelf zouden aanplanten, met de natuur als voorbeeld.

Voedselbossen zijn erg hot, vooral in Brabant zijn er al meer dan 100 initiatieven en meer dan 100 hectare.

Wat zijn Voedselbossen, en wat kun je er allemaal mee? John Vermeer van www.vermeerdd.nl is in samenwerking met de Brabantse Milieufederatie de grote aanjager van de voedselbosbeweging in Brabant. Hij zal tijdens zijn presentatie je meenemen in dit mooie hoopvolle verhaal, over de rol van voedselbossen voor behoud van biodiversiteit en de bijdrage aan het oplossen van het klimaatprobleem. Maar zeker ook hoe gezond voedsel wordt geteeld in het bos en hoe we daar als consument van kunnen genieten in onze eigen keuken. Wist je dat voedselbossen steeds vaker inspiratie zijn voor nieuwe gerechten van chef koks? En dat je zelfs op pad kan met een echte voedselboswachter?

 

 

Kruiden rijk


Het Kruidenrijk Haaren is een modern kleinschalig, educatief en productief kruidenbedrijf dat zelf vele biologische geneeskrachtige kruiden verbouwt in eigen tuin, droogt en verwerkt tot een groot aantal gezonde kruidenproducten.
Yvonne Maessens verzorgd al bijna 30 jaar een gedegen vakopleiding omtrent kruiden en geneeskunde en publiceerde verschillende informatieve boeken.

Voor ons evenement neemt ze je mee in de wereld van kruiden en vertelt in een klein uurtje over algemeen gebruik en toepassing van kruiden en keukenkruiden; de toepassing van kruiden als E.H.B.O. middel en geeft je een goede introductie om zelf aan de slag te gaan met het oogsten en verwerken van kruiden tot thee, olie of zelfs zalf.   https://kruidenrijk.nl/

 

 

Herenboeren

Waar komt ons eten vandaan?

Hoe betrek je consumenten bij wat er wordt verbouwd? Hoe breng je consument en producent dichter bij elkaar? Welke rol kunnen wij als consument spelen in een snellere transitie en beter evenwicht in ons voedselsysteem?

Het antwoord lijkt eenvoudiger dan verwacht: Betrek de consument gewoon bij het produceren van hun voedsel. Maak hen mede eigenaar van een boerderij/ coöperatie. Geef de consument de mogelijkheid zelf aanzet te zijn, te bepalen wat er op je bord komt en hoe het wordt verbouwd. Draai de keten om en maak van een consument een producent. Verkort de keten.

Herenboeren en Herenboederijen, een succes verhaal en veel besproken initiatief, dat regelmatig aandacht krijgt in de media (VPRO Tegenlicht, Radio NPO 1). Onlangs bracht Koning Willem Alexander een bezoek aan een coöperatie Herenboeren en werd enthousiast: niet alleen draagt een Herenboerderij bij aan bewustwording en kennis over ons voedsel, je eet verse producten uit het seizoen.

Als een van de aanjagers van de Herenboeren-beweging en voorzitter van de eerste coöperatie Herenboeren Wilhelminapark, is Bouwewijn Tooren de uitgelezen persoon om ons meer te vertellen over dit veel besproken initiatief dat inmiddels meer dan 20 initiatieven telt in Nederland. Boudewijn werkt samen met FoodUp! Brabant om duurzaam voedsel middels de Herenboeren op te schalen. Boudewjn zal een duo presentatie geven samen met Marino de Bruijn, Herenboer verbonden aan het Koning Willem1 college in Den Bosch.

http://www.herenboeren.nl

 

Workshops/ demonstraties

 

Oude kook technieken

Joost van Roosmalen runt samen met zijn compagnon Wouter Weststrate de creative food studio Boefkik, een veelzijdig bedrijf waar verschillende disciplines samenkomen: van concept ontwikkeling, tot productie en fotografie.
Wat ooit begon als een hobby, groeide al snel uit tot een fulltime baan: wecken. Het eerste product wat destijds gemaakt werd, de piccalilly, is nu nog steeds de grootste hardloper en wordt op vele plaatsen verkocht. Het assortiment aan conserven onder het “Boefkik”-label wordt bepaald door het marktaanbod: wat de boer op dat moment van het land haalt, wordt verwerkt tot een uniek “potje”.

Joost wijst je de weg in een aantal oude kook en conserveer technieken . Leer alles over het maken van Brabantse Piccalilly. Hoe maak je je eigen Piccalilly, wat zijn mooie smaakcombinaties en afleidingen.
En hoe maak je de perfecte zoet/zuur . Wat is er allemaal geschikt om zoetzuur in te maken en welke smaakcombinaties zijn er.

Joost begon 25 jaar geleden met koken. Als chef kok werkte hij zowel in binnen en buitenland. Met een achtergrond in journalistiek werd hij hoofdredacteur van een gastronomische uitgeverij. Vier jaar geleden was het tijd om voor zichzelf te beginnen en ontstond Boefkik, de plek waar de liefde voor Brabantse ingrediënten samenkomt, zowel in pot als op het bord.

https://boefkik.nl/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wildplukken wandeling “ Wilde groenten, eetbare planten- en kruiden”.

Maak kennis met de eetbare natuur.

Wildplukken is weer hot, je eigen aanvulling op het eten sprokkelen in de natuur.  Duizenden jaren at, de mens wat de natuur te bieden had. Tegenwoordig halen we ons eten niet meer uit de natuur maar bij de supermarkt. Terwijl de natuur toch gewoon “eten” blijft maken, de berm bij u om de hoek biedt veel verschillende smaken.

Maar hoe pak je dat aan, waar kunnen we deze vruchten en planten vinden, waar moeten we opletten, wat kunnen we eten en waar moet je met een grote boog omheen lopen?  Is de berenklauw nu giftig of niet, welke planten zijn geneeskrachtig en wat moet ik met moerasspirea en wat met klaver? Kan ik de lijsterbes nu wel of niet eten.

Heeft u ooit wel eens van dennennaaldenthee gehoord? En weet u waarom bijvoet in de klompen werd gedaan?
We gaan ook kijken wat voor eetbare bloemen en planten er in de tuinen groeien tijdens de
1,5 uur durende wandeling.

Natuurgids en kruidendeskundige Jules Faber neemt je graag mee om je kennis te laten maken met de wilde eetbare natuur. Meld je aan voor deze bijzondere wandeling!

http://www.aardremedie.com

 

 

Henri’s Escape room

Er staat jou een belangrijke taak te wachten, denk jij dat je het aankan? Jij en je team zullen slim en vliegensvlug te werk moeten gaan. Een goede samenwerking is essentieel. Denk jij het boerenleven aan te kunnen? Kruip voor één uur in de huid van een Brabantse boer en ervaar waar hij mee te maken krijgt en wat de rol van partijen om hem heen is. Zie dan maar eens overeind te blijven…

Meer dan de helft van de boeren ligt ’s nachts geregeld wakker van de toekomst van zijn bedrijf. Zo ook Henri: een trotse jonge boer uit Brabant die graag het bedrijf van zijn ouders over wil nemen. Dit wordt steeds ingewikkelder door enerzijds een grote hoeveelheid veranderende wet- en regelgeving en anderzijds de kritisch wordende houding van consumenten, belangenbehartigers en buren. Een grote hoop uitdagingen die een boer moet aangaan richting de toekomst. Help jij Henri om klaar te zijn voor de toekomst?

Jouw team heeft 60 minuten de tijd om de toekomst van Henri’s boerderij veilig te stellen. Het leuke aan deze escaperoom is dat er twee identieke escaperooms zijn, waardoor je tegen elkaar kan spelen. Hiervoor is het nodig om per team minimaal 4 en maximaal 6 spelers te hebben. De escaperoom kan dus met maximaal 12 personen tegelijkertijd gespeeld worden.Goede samenwerking en nieuwsgierigheid is noodzakelijk om alle raadsels op te lossen. Na afloop kun je met een boer / boerin napraten over jouw ervaring. Doordat de escaperoom mobiel is, kan deze op elke locatie worden opgebouwd en gespeeld.

Deze escaperoom is op initiatief van boeren van Fides Farmily ontwikkeld. Fides Farmily is een groep innovatieve boeren uit verschillende sectoren die met elkaar gemeen hebben dat ze het anders willen gaan doen. Henri van den Boomen is één van de Fides-boeren, die samen met zijn vriendin Maartje Verhulst (Agrowcreation) de escaperoom zal gaan draaien. Vanuit hun agrarische achtergrond kunnen zij met jou het gesprek aangaan en hun eigen ervaringen delen. Meld je alvast aan voor de escape room op https://www.agrowcreation.nl/henrisescaperoom.html