Films en Documentaires

Bekijk onze speciale selectie films en docu’s over ambacht, lokale boeren en natuurbehoud.

Weervisserij

De weervisserij en anjovis-vangst is al 350 jaar onlosmakelijk verbonden met Bergen op Zoom en de Brabantse Wal. Het ambacht is uniek in de wereld.

Filmmaker Edward Snijders volgde gedurende een jaar de weervissers Cor van Dort en zijn schoonzoon Henk van Schilt. Het resultaat was een 50 minuten durende docufilm over de laatste weervissers en vangst van anjovis van de Oosterschelde.

De film beleefde in september 2017 een succesvolle première op het internationale filmfestival Film by the Sea in Vlissingen.

De film laat de Oosterschelde zien in al haar schoonheid en het verdwijnen van een ambacht. Cor van Dort en Henk van Schilt zijn de laatste weervissers en hoeders van lokaal cultureel erfgoed.

De film is mede tot stand gekomen door Stichting Behoud Weervisserij die zich sinds 1997 inzet om deze ambachtelijke wijze van vissen op onder andere ansjovis in stand te houden. Inmiddels is weervisserij in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland opgenomen.

Speelduur 50 min.

Bekijk alvast de trailer hier:

Sheephero

Stijn is een van de laatst overgebleven, traditioneel werkende Nederlandse schaapherders. Met zijn schapen en drie trouwe viervoeters doorkruist hij natuurgebieden en landerijen, waarbij de grazende kudde het land op milieuvriendelijke wijze bewerkt.

Schaapsherder Stijn heeft een romantisch wereldbeeld, maar zijn idealisme botst met de harde realiteit van de moderne ondernemer. In deze aangrijpende en filmische documentaire zijn we dicht bij Stijn en zijn familie in hun zoektocht om de traditie levend te houden. Zal zijn strijd vruchten afwerpen of moet hij met de kudde meegaan?

Een ijzersterke film en visuele ode aan het oerlandschap in Brabant en prachtig portret van het Kempisch Heide Schaap. Een schapenras dat  als  beste beheerder van onze zeldzaam geworden heideflora- en fauna in onze schaarse heidereservaten bekend staat.

Een film van Ton van Zandvoort, met een indrukwekkende lijst aan prijzen en prachtige recensies.  

Speelduur: 81 min.

https://newtonfilm.nl/films/schapenheld/
www.sheephero.nl

Bekijk hier vast de trailer

Geboren boeren

(onder voorbehoud)

Documentaire  uit 2015 van Jack Janssen. De moderne veehouder John manoeuvreert met de hele familie Klaver op eigenzinnige wijze tussen traditie en vernieuwing op het platteland. Al generaties lang runt de familie van John Klaver een melkveehouderij in Noord Holland. Het familiebedrijf wortelt diep in de Hollandse boerentraditie; eigengereid en wars van regelgeving. ‘Wij doppen onze eigen boontjes!’ Maar boer John komt voor een dilemma te staan: om zelfstandig te blijven, moet de familie aan een woud van die verafschuwde regels voldoen.

Speelduur 55 min.

 

 

Of je worst lust/ little miss piggy

(voor kids)

Brechtje van 11 jaar woont op een varkensboerderij. Het lijkt een heerlijke plek om op te groeien, met dieren en veel ruimte. Maar Brechtje denkt daar heel anders over. 

Het werk in de stallen is vies en het stinkt! En ze verveelt zich. Dit is geen plek voor een meisje vindt ze. Brechtje fantaseert daarom graag over een leven buiten de boerderij, een leven in de grote stad.

Speelduur 15 min.

Regie: Ellen Vloet, Cerutti Film & VPRO 2013. De film ging in premiere op IDFA 2013

Trailer kijken:  https://www.youtube.com/watch?v=8JkkFAQJL94

 

Pien Queen of the Bees

(voor kids)

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu de tienjarige Pien heeft gehoord dat bijen bedreigd worden en verdwijnen weet ze één ding zeker; ze wil de bijen redden van uitsterving.

Met haar vrienden van het natuurclubje bedenkt ze plannen en acties om de bijensterfte tegen te gaan. Zelf imkert ze in de achtertuin en droomt van een bezoek aan de koolzaadvelden, het nectarparadijs voor bijen. In het voorjaar wil ze hier dolgraag haar bijen laten uitvliegen. Terwijl Pien vastberaden is het leven van de bijen te redden, strijdt ze ook voor haar eigen leven. In het ziekenhuis wordt ze behandeld voor botkanker. De artsen zijn hoopvol en zeggen dat ze beter wordt. Wel zal ze de komende tijd moeten revalideren. Zal het Pien desondanks lukken haar bijen mee te nemen naar het koolzaad?

Ellen Vloet, Een van de jongens & E.O 2015

17 min. speelduur

https://vimeo.com/145115543