Over

Evenement 

Proef, beleef en leer alles over lekker, puur en eerlijk eten op de Boergondische markt van Brabantse grond. 

Struin langs onze bruisende boerenmarkt met kramen met producten waar Brabant trots is. Maak kennis met Brabantse streekboeren, proef hun lekkernijen en/ of koop direct aan hun kraam.

Neem deel aan de talloze workshops en lezingen. Leer in een dag alles over ons Brabants culinaire erfgoed, oude en nieuwe kooktechnieken,  zoals verschillende manieren van conserveren. Of begin van je eigen Brabantse moestuin. Bekijk films en documentaires over echte ambachtsmensen en lokale helden van de Brabantse Wal, Kempen tot aan de Peel. 

Vier met ons het rijke aanbod aan Brabantse streekproducten, kook- en teelttechnieken en krijg een betere kijk op de korte keten.

Onder de noemer ‘wat geeft de Brabantse grond ons aan streek- en seizoensproducten, hoe bereiden en presenteren we die?’, zetten we graag de toon voor een sterke verbinding tussen boer, consument en student. Kennis delen en verbinden is ons centrale thema. 

We kijken naar Brabantse landbouw, naar ambachtelijke tradities en erfgoed. Maar we kijken ook vooruit, naar innovaties en nieuwe manieren van natuurlijke voortbrenging.

Wat de Brabantse grond ons van nature geeft, genieten we volmondig van en nemen we enthousiast in ontvangst!

Boeren, koks, studenten, foodies, bestuurders en lekkerbekken ontmoeten elkaar op de ‘Boergondische Markt van Brabantse grond’!

Proef, ervaar, leer en geniet mee.  

Brabant is een provincie waar goed eten wordt gemaakt en waar je goed eten kunt beleven.

Ben er ook bij op vrijdag 4 Oktober 2019 in Eindhoven!

Organisatie  

Vijf Brabantse Horeca opleidingen voor koksstudenten en Slow Food Brabant organiseren samen het evenement Boergondische Markt van Brabantse grond. Na ons eerste echte Brabantse  leer- en kookboek ‘van Brabantse grond‘ hebben wij onze samenwerking voortgezet en bevestigd in een convenant.

Onze missie is om jonge koksleerlingen en kleinschalige, ambachtelijke boerderijen met elkaar te laten samenwerken in de kortst mogelijk keten van grond tot bord. Land en keuken zijn twee ‘werelden’  die elkaar natuurlijk willen ontmoeten. Wat is in seizoen,  te oogsten, uit de buurt en op z’n lekkerst.  Met welke bereidingen en technieken presenteren we op het bord, dat wat de Brabantse grond ons vers aanbiedt.  

Met onze Boergondische markt van Brabantse grond werken we deze informatiewisseling uit: met marktkramen van lokale boeren, met ambachtslui die kennis delen in workshops en lezingen, met proeverijen uit ’The Battle’; een unieke kookwedstrijd van Brabantse grond.  

Voor dit event zijn teams samengesteld bestaand uit kok-studenten, student- begeleiders, streekboeren, Slowfoodies en schooldirectieleden. En dat blijkt een vruchtbare samenwerking. 

Convenant 

In december 2018 sloten vijf Brabanste onderwijsinstellingen voor Horeca en Slow Food Brabant het convenant ‘van Brabantse grond;’  De deelnemers aan dit samenwerkingsconvenant hebben tot doel om uitwisseling van kennis en kunde te realiseren en te borgen tussen studenten en streekproduct boeren in Brabant. 

De deelnemers organiseren in onderlinge samenwerking leerbezoeken aan boerderijen, gastlessen en workshops. Er worden informatiedragers uitgebracht, een informatieve website opgericht en onderhouden. En er wordt een twee jaarlijks food- en agri-event “Boergondische markt van Brabantse grond” georganiseerd. 

 

Samenwerkende Partners

Koning Willem 1 College, ’s-Hertogenbosch 

 

 

 

 

 

 

Cingel College, Breda 

 

 

 

 

 

 

 

De Rooi Pannen, Brabant 

 

 

 

 

 

 

 

 

Summa Horeca College Eindhoven 

 

 

 

 

 

 

 

De Leijgraaf, Cuijk 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slow Food Brabant